Gnojówka roślinna i opryski domowej roboty to jedne z najskuteczniejszych i najtańszych rozwiązań do nawożenia roślin. Można je przygotować z wielu różnych roślin i produktów, które zawierają dużo składników odżywczych. Warto wiedzieć, że taka gnojówka lub oprysk roślin nie tylko nawozi (doglebowo i dolistnie), ale także poprawia strukturę gleby oraz wpływa na jej pH. Jakie rośliny i produkty można wykorzystać do przygotowania domowych oprysków ? ? O tym poniżej.
Gnojówki roślinne — jak wykonać? Jakie rośliny można wykorzystać?
Gnojówkę roślinną można przygotować z wielu różnych roślin, które zawierają dużo składników wspierających wzrost roślin, a także zwalczających choroby i szkodniki. Do najpopularniejszych roślin wykorzystywanych do przygotowania gnojówki roślinnej należą:
- Koniczyna — zawiera dużo azotu i potasu, a także fosforu i wapnia. Koniczynowa gnojówka jest bardzo skuteczna w przypadku roślin liściastych, warzyw i owoców.
- Pokrzywa — bogata w azot, potas, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Gnojówka z pokrzywy jest szczególnie skuteczna w przypadku warzyw (oprócz cebuli, czosnku, fasoli, grochu), ziół, kwiatów, bylin, krzewów i drzew owocowych, a także róż. Zwalcza mszyce w kolorze zielonym.
- Skrzyp — zawiera dużo krzemu, wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Gnojówka ze skrzypu jest szczególnie skuteczna w przypadku roślin uprawnych i ogrodniczych. Uodparnia poziomki, truskawki, warzywa, trawy, krzewy i drzewa owocowe na choroby grzybowe, zwalcza miseczniki, mszyce, przędziorki i tarczniki.
- Gnojówka z kwiatów mniszka lekarskiego — zawiera dużo azotu, potasu i fosforu, a także żelaza, wapnia i magnezu. Ma bardziej kwaśny odczyn niż inne gnojówki. Jest szczególnie skuteczna w przypadku roślin tj. krzewy i drzewa owocowe, w tym agrest, borówki, truskawki.
Jak przygotować gnojówkę roślinną?
Przygotowanie gnojówki roślinnej jest bardzo proste. Wystarczy:
- Posiekać rośliny na małe kawałki.
- Włożyć je do dużego pojemnika (np. specjalni zbiornik na nawóz ogrodowy).
- Zalać wodą w proporcji 1:1 (czyli tyle wody, ile masy roślinnej
- Odstawić pojemnik na kilka dni w ciepłe i zacienione miejsce. W trakcie fermentacji rośliny ulegają rozkładowi, a powstająca gnojówka zaczyna fermentować i wydzielać charakterystyczny zapach.
- Po kilku dniach gnojówka jest gotowa do użycia. Należy ją odcedzić i rozcieńczyć wodą w proporcji 1:10 lub 1:20 (czyli na 1 litr gnojówki 10-20 litrów wody) przed zastosowaniem do nawożenia roślin. Można ją również zastosować jako płyn do podlewania roślin.
Domowe, ekologiczne opryski — jak i z czego wykonać?
Domowe opryski do roślin można wykonać z produktów, które większość z nas zawsze ma w domu. Oto kilka przykładów.
Oprysk z drożdży
Przygotowuje się go przez rozpuszczenie 100 g świeżych drożdży w 10 litrach ciepłej wody. Następnie opryskuje się nim rośliny. Taki oprysk ma działanie przeciwgrzybicze i pomaga zwalczać choroby, takie jak mączniak i parch, szara pleśń, brunatna zgnilizna owoców czy alternarioza.
Oprysk z sody
Przygotowuje się go rozpuszczając 20 g sody oczyszczonej w 10 litrach wody. Dodatkowo można dodać kilka kropel olejku eterycznego z drzewa herbacianego, aby wzmocnić działanie przeciwgrzybicze oprysku. Taki oprysk pomaga w zwalczaniu chorób grzybowych, takich jak mączniak rzekomy, rdza i szara pleśń, a także szkodników tj. mszyce, roztocza i mączliki.
Oprysk z szarego mydła
Przygotowuje się go przez rozpuszczenie od 100 do 300 ml mydła potasowego w 10 litrach ciepłej wody. Następnie do roztworu dodajemy kilka kropli olejku z mięty lub lawendy i mieszamy. Taki oprysk działa przeciwko szkodnikom, takim jak mszyce, przędziorki i pająki, i choroby grzybowe tj. mączniaki, plamistości czy rdze.